VENDÉGHÁZ

 

A Platán Várárok Vendégház a Tatai vár tőszomszédságában, történelmi környezetben várja a kikapcsolódni vágyó egyéni és üzleti vendégeket a Platán Restaurant & Café-tól megszokott színvonalon.

A XVII. században is már szállásként működő évszázadokig az Esterházy család birtokában lévő épületegyüttes a XXI. század dizájnjával és kényelmi berendezéseivel nyitotta meg újra kapuit.

Fogadónk 12 egyedi kialakítású egy- és kétágyas szobával, valamint családi apartmannal rendelkezik. Az igazán történelmi hangulatra vágyóknak egy, a barokk kastélyok hangulatát idéző szoba eleveníti fel az Esterházyak korát.

 

 
platan_vendeghaz_09.jpg
 

Klimatizált szobáinkban minibár, telefon, ingyenes WiFi internet hozzáférés, LED TV, szobai széf, bőröndtartó, hajszárító, higiéniai és kozmetikai ápoló készlet, fürdőköntös és papucs biztosítja vendégeink kényelmét.

 

Az Esterházy – kastély

és a Platán épületegyüttese

 

A tatai uradalmat, a török uralom alatt romlásnak indult mezővárost és a környező falvakat 1727-ben vásárolta meg Esterházy János. A grófi család által Tatára hívott telepesek, szerzetesek, nagyhírű építészek és mérnökök munkája nyomán a 19. század elejére Tata az uradalom igazgatási központjává, s egyben a vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött.

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós a 14. században épült Zsigmond vár helyén felépítendő új, grandiózus kastély tervének elkészítésével bízta meg az ifjú Fellner Jakabot. A több változatban kidolgozott terv megvalósítását a gróf halála és a magas költségek miatt utóda, Esterházy II. József elvetette és egy szerényebb birtokközpont megépítését rendelte el.

 

 
 
platan_vendeghaz_11.jpg
 
 

SZOLGÁLTATÁSOK

 

Szolgáltatások széles palettájával igyekszünk eleget tenni egyéni, családos és akár hosszútávra szállást kereső vendégeink igényeinek:
relaxációs helyiség, szauna, pihenő- és grillterasz, thai- és hagyományos masszázsok, kamerával megfigyelt parkoló, teakonyha, saját borozó, szobaszerviz, mosodai szolgáltatások, kerékpárbérlési lehetőség , program- és rendezvényszervezés egyedi igények szerint

A vendégház közvetlen és tágabb természeti és épített környezete számos lehetőséget kínál az aktív vagy passzív kikapcsolódásra.

A több mozgásra, játékra vágyók a város sport- és szabadidőcentrumaiban találhatnak megfelelő elfoglaltságot Pl.: squash, tenisz, golf, lovaglás, bowling, teke, biliárd, paintball.

platan_vendeghaz_10.jpg
 

A tatai Öreg – tó partján álló kéttornyú, tetőteraszos Esterházy – kastély és a hozzá tartozó „kiskastély” mai formáját 1776-ban nyerte el. Az egészen a 20. század közepéig a grófi család tulajdonában álló épületegyüttes falai közt számos uralkodó megfordult; történelmi jelentőségű eseményeknek adott helyet. A Platán létesítményei, melyek a kastély és a vár között helyezkednek el, a grófi család személyzetének adtak otthont.

A II. világháború után államosították a kastélyegyüttest; évtizedekig, mint kórház és ideggyógyintézet hasznosították, ma üresen áll. A Platán műemléképületei a Szélvári család tulajdonába kerültek; orvosi rendelő működött itt és magánlakásokat alakítottak ki bennük. 2007-ben vásárolta meg a gondos kezek után kiáltó házakat a Platán Kávéház Kft., abban a reményben, hogy a pusztulástól megmentve, régi – új funkciójukban még sokáig a tóparti látkép kedves részei maradhatnak.